2019-11-08 14:05:01• hírek • Bede Emőke

Már csak egyetlen Szatmár megyei településen van jelen az afrikai sertéspestis

A Szatmár Megyei Állategészségügyi és Élelmiszer-biztonsági Igazgatóság (DSVSA) e pénteken végre egy jó hírről számolt be: újabb 21 fertőzésgócot számoltak fel, mely azt jelenti, hogy immár csak 1 maradt aktív a megyében.

A tájékoztatás szerint az év jelen pontjáig 14 településen 54 fertőzésgócot számoltak fel, legutolsó körben épp Újberekben, Kökényesden, Nyírestanyán, Halmiban, Csedregen és Avaspatakon. Jelen pillanatban már csak egy gócot tartanak számon, méghozzá Alsóboldád településen, ahol már megtették a szükséges lépéseket az afrikai sertéspestis felszámolása érdekében.


A DSVSA továbbra is arra kéri a megye lakosságát, hogy segítsék az illetékes hatóság munkáját, és tartsák be a biztonsági óvintézkedéseket.


Az ASP heveny (acut) kórformájának házisertéseken megfigyelhető tünetei: étvágytalanság, bágyadtság, gyengeség, bizonytalan mozgás, magas láz (40,5-42 °C), test szerte vérzések a bőrön (különösen a füleken, a has alján, és a combokon), a bőr vöröses-lilás elszíneződése, hányás, véres-habos orrfolyás, vércsíkos, vagy véres hasmenés. Aki tehát ezeket a tüneteket véli felfedezni a disznóján, értesítse az igazgatóságot a 800826787-es vagy a 0261–715956-es telefonszámon és mielőbb keresse fel az illetékes állatorvost. Ha a sertést a hatósági döntés értelmében le kell ölni, a DSVSA csak abban az esetben fizet piaci áron történő kárpótlást, ha előzetesen az állat már be volt jelentve az országos adatbázisba!

Kapcsolódó hírek:
Legfrissebb apróhirdetések:
További friss hírek:
Valutaváltó:


# Orosz-ukrán háború # koronavírus # baleset # harmadik híd # körgyűrű # vakcina # Nagykároly # Szatmárnémeti
Kiemelt hírek:
Promó: